Vildmarksbad i træ

  • 120
    Shares

Er du på udkig efter gode råd om, hvordan man bygger et vildmarksbad i træ? Her vil vi give dig de grundlæggende trin for selv at bygge et vildmarksbad i træ. Der er ikke noget mere tilfredsstillende end at få glæde af noget, man selv har bygget. Hvorfor  ikke bygge dit eget vildmarksbad i træ. Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide. Mens der er folk, der bygger deres eget vildmarksbad ved hjælp af en enorm plastbeholder, som de så beklæder med træ, vil vi fortælle dig om den bedste måde til at bygge et vildmarksbad helt i træ. Men først bør du vide, hvilke fordele og ulemper er forbundet med at have et vildmarksbad i træ. Først og fremmest er et vildmarksbad i træ et helt naturligt produkt. Væggene og bunden af et vildmarksbad i træ er helt af træ, hele vejen igennem. Dette adskiller vildmarksbade i træ fra modeller i glasfiber eller polypropylen.  Væggene i kar af polypropylen eller glasfiber ser også ud som om, de er lavet af træ, men det er kun dekorativt, idet det dækker isoleringen og diverse rørlægning. Størrelsen på modeller i træ varierer gerne mellem 1400 – 2200 mm, men er ikke begrænset til denne størrelse. Faconen kan være rund eller oval. Der er nogle begrænsninger, når man skal bygge et vildmarksbad af træ. I sagens natur kan man kun installere luftbobler og LED-lys i bunden af et vildmarksbad i træ. Hydro massage systemer kan ikke installeres ordentligt, siden der ikke er nogen steder, man kan skjule de vandrør, der går gennem karret. Man kan heller ikke installere termisk isolering, siden vildmarksbade i træ er tilbøjelige til at lække, og der er ikke noget sted, man kan installere eller skjule isolerende lag. Vildmarksbade i træ kan køre på brændefyrede eller elektriske varmeovne. Som regel bruger man indre eller ydre brændeovne til at opvarme vandet i et vildmarksbad i træ.

Wooden Sliders (2)
Wooden Sliders (3)
Wooden Sliders (1)
 previous arrow
next arrow
Slider


Sådan bygger man et vildmarksbad i træ (gør-det-selv)

9 trin til at leve dit eget vildmarksbad i træ

1. Find materialerne

Din første opgave bliver at anskaffe træ. Man kan bruge sibirisk gran, lærk, termotræ eller rød ceder til at bygge et vildmarksbad i træ. Tykkelsen skal være på mindst 40 mm.

Vildmarksbad I Træ
Vildmarksbad i Træ

2. Tilskæring af panelerne

Træet skal savet til, så du får paneler. Gennemse de træstykker, du har købt of se efter steder med fejl. Disse kan fjernes med en håndsav, eller du kan save træplader igennem med en bordsav, så de bliver halvt så brede, før du sorterer de gode stykker fra—det er op til dig, hvad du synes er bedst. Du vil uden tvivl have træ tilovers, når du er færdig, men alt i alt vil du spare penge, siden disse træplader ikke er ret dyre. Det overskydende træ er også nyttigt, når du skal bygge bænke til vildmarksbadet eller en afskærmning omkring ovnen—det vender vi tilbage til.

3. Bygning af ydersiden

Nu er det ideelle tidspunkt til at sætte panelerne sammen med det mål, at de skal passe omkring gulvet og kunne holde på vandet. Det bør sige sig selv, at den feren passer ind i noten og danner en sammenføjning.  Du kommer til at samle de enkle paneler hele vejen rundt. Det kan blive nødvendigt at høvle dem til. Du kan også komme ud for, at feren ikke passer ordentligt ind i noten, og at noten skal udvides med et stemmejern.

4. Bygning af bunden

Til bunden skal du også bruge træplader, der er savet ud til fer og not paneler. Det er en god ide at lave en tyk bund—du skal bare sørge for at bruge lange skruer til at fastgøre sæderne, så de ikke river sig løs fra gulvet og flyder op til overfladen. Læg trælister under bunden, så karret er løftet lidt, da der skal være ordentlig luftgennemstrømning neden under karret. Desuden bør man save gulvet efter den størrelse, man har brug for, og panelerne bør fastgøres med træ lim. Du kan skrabe eventuel ekstra lim af med stemmejernet.

Bygning Af Bunden
Bygning Af Bunden

5. Montering

For at sammenføje gulvet og paneler, skal du lave en sammenføjning som vist i billedet herunder. Når dette er gjort, fastgøres panelerne i bunden. Brug lidt af det materiale, du brugte på gulvet, så du kan bruge det til at afprøve sammenføjningerne efterhånden. Lav eventuelt nogle ekstra paneler for en sikkerheds skyld, og lav også fer og not i disse.

Montering
Montering

6. Installation af drænet

Pas på, at du ikke placerer det, for tæt på bunden, og at der er frihøjde ned til jorden. Desuden laver vi en kugleventil længer nede, så man ikke mister alt vandet, hvis vandhanen åbnes ved et uheld. Den ydre vandhane, vi bruger er 2,5 cm i diameter. Brug silikone til at lukke eventuelle lækager. Der bruges 2 eller 3 bånd af rustfrit stål for at sikre korrekt pres på træpanelerne. Tilpas panelerne som nødvendigt. Træ er et naturmateriale, og når det kommer i kontakt med vand, udvider det sig. Derfor skal stålbåndene løsnes lidt. Hvis der på den anden side ikke er vand nok i karret, skal båndene strammes.  

7. Installation af bænkene

Brug de paneler, du har til overs, som har fejl og knaster, til at lave bænke efter ønske. Bænkene kan gå hele vejen rundt, hvis man bruger en ydre ovn. Hvis man bruger en indre ovn, skal man sætte plads til side til den. 

8. Installation af oven

Nu er det et godt tidspunkt til at installere ovnen. Her vil du højst sandsynligt købe en brændeovn af snorkeltypen, som kan fungere under van. Som regel placeres snorkelovnen op ad trævæggen, hvor den fastgøres med 4 bolte. Alternativt kan man bruge en ydre brændeovn. En ydre ovn placeres som regel ved siden af eller ikke mere end en meter fra vildmarksbadet. Bunden af brændeovnen og vildmarksbadet bør være på samme niveau. Hvis ovnen placeres på en anden måde, skal den bruges sammen med en vandpumpe. Vandpumpe er i så tilfælde nødvendig for at flytte vandet fra ovnen til vildmarksbadet, siden forskellige højder og større afstand vil forhindre ordentligt vandgennemløb.       

9. Opfyldning med vand – afprøvning

Nu fyldes karret med vand. Sørg for, at vandet når op på mindst 90 cm. Det er vigtigt at holde karret fyldt, så vandtrykket på sammenføjningerne holder det hele tæt. Det kan også være en god ide at lave et dæksel. Det kan selvfølgelig blive aktuelt at bruge et tættemiddel, hvis karret lækker for meget. Tænd op i ovnen og brug en paddel til at røre rundt i vandet, så varmen fordeles jævnt over hele vildmarksbadet.

Opfyldning Med Vand – Afprøvning
Opfyldning Med Vand – Afprøvning

Vildmarksbad i Træ

12920

9.5

Fuldstændig naturlig oplevelse, der bruges ingen kunstige indbyggede materialer


10.0/10

3 forskellige trætyper (Sibirisk gran, lærke og termotræ);


9.0/10

Lavere priser sammenlignet med modeller af plast og glasfiber.


9.5/10

Pros

  • Runde modeller i forskellige størrelser til 4-12 personer (diameter: 1600 – 2200 mm);
  • Massivt naturtræ;

Cons

  • Vildmarksbade i træ kræver mere vedligeholdelse;
  • Meget tungere end modeller i plast eller glasfiber. Vægt: 300-450 kg (afhænger af størrelsen og trætypen).


Kontakt os nu!
close slider