Type Træ Til Vildmarksbad Eller Udendørs Sauna

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan spabade er forskellige fra hinanden alt efter trætype?

Man skal tage mange beslutninger for at vælge det perfekte udendørs badekar i træ, lige fra model, størrelse, farve og træ til tilbehør. Hvis du bestemmer dig til at få et helt naturligt produkt – et håndlavet træbadekar, bør du overveje, hvilken træsort bedst opfylder dine forventninger. Der er fem typer træ, der er mest almindeligt brugt af kunderne. Sibirisk gran, lærk, termotræ, eg og rødt cedertræ. De er alle forskellige af farve og tekstur såvel som i træets egenskaber. Udendørs træbadekar kræver i almindelighed mere vedligeholdelse, men dette afhænger også af trætypen. Hvilken trætype er så bedst for dig? Find ud af det herunder!

Sibirisk gran

Sibirisk gran er det mest populære valg. Det er hvidt, let og blødt, meget alsidigt, nemt at arbejde med og vedligeholde. Selvom grantræ er meget lyst i farven, kan grantømmer bejdses stort set hvilken som helst farve, du ønsker for at passe til din have, hvilket ikke er tilfældet med termotræ eller lærk. Gran er en af de mest solide træsorter, stærkt, ubøjeligt og robust. Dog er det ikke naturligt modstandsdygtigt over for råd, så det skal behandles og forsegles regelmæssigt, men med den korrekte vedligeholdelse er sibirisk gran det perfekte valg i de fleste klimaer. Det anbefales på det kraftigste at behandle træet udenpå 1 eller 2 gange om året med linolie.

Gran

Lærk

Lærketræ er blandt de tungeste og mest holdbare nåletræer, der fås på markedet. Det værdsættes for sine robuste, vandtætte og holdbare egenskaber. Lærk er yderst miljø- og menneskevenligt, og det betragtes som et varmt bygge materiale. Desuden er lærk meget mere modstandsdygtigt overfor insekter og råd i forhold til gran. Dette tømmer er bestandigt overfor nedbrydning, når det er i kontakt med jorden, og det er egnet til indendørs og udendørs byggeri. Lærk vokser langsommere og træet er derfor mere tæt i det og indeholder mere harpiks. Med tiden vil dets holdbarhed og tæthed kun øges. Det er meget dekorativt og lyst. Træet har en meget varmere brun farve med smukke synlige årer.

Lærk

Termotræ

Termobehandlet træ er mørkere end naturtræ, mere vejrbestandigt og mere modstandsdygtigt over for råd. Termotræ fremstilles gennem en kemikaliefri proces, der udnytter varme-em og damp. Kvaliteterne indgydes gennem høje temperaturer (fra 170 til 230 °C) uden brug af nogen hjælpestoffer. Derfor er processen med at bage tømmeret miljøvenlig. Tømmeret er meget lettere end før og risikoen for, at det slår sig på grund af fugt, reduceres med 90 %. Harpiks fjernes fra træet under den termiske omdannelsesproces. Som resultat af dette udskiller træet ikke harpiks, ikke engang ved høje temperaturer. Alt i alt er de isolerende egenskaber af termotræ bedre, det er mindre udsat for at slå sig på grund af fugt, og det er mere stabilt, perfekt til udendørs brug.

Termotræ

Sibirisk eg

Egetræ er yderst stærkt, tungt og holdbart. Det er modstandsdygtigt over for mug og svampeangreb. Hårdt og tungt træ, med lav stivhed og mellemtæt masse. Det har også virkelig gode egenskaber for dampbøjning. Det er nemt at maskinbehandle, slå søm i, lime og skrue i. Det er nemt at bejdse og kan farves i et stort udvalg af farver. Men på grund af dets store evne til at opsuge vand har det en tendens til at krybe eller udvide sig. Eg kræver meget mere vedligeholdelse.

Sibirisk Eg

Rødt cedertræ

I modsætning til eg kryber rødt cedertræ meget lidt. Rødt cedertræ er den bedste termiske isolering blandt de almindeligt tilgængelige træsorter og er langt bedre end mursten, beton og stål. Med ordentlig overfladebehandling og vedligeholdelse vil cedertræ fungere problemfrit i årtier. Da det er frit for tjære og harpiks, er rødt cedertræ fremragende til limning og med dets høje grad af dimensional stabilitet, tager det perfekt mod maling, bejdse, olie og andre overfladebehandlinger, selvom dens ru tekstur kan kræve ekstra arbejde. Canadisk rød ceder betragtes ofte som det mest bæredygtige byggemateriale, der findes.

Rødt Cedertræ

Vedligeholdelse af karrets ydre trædele

Vi anbefaler oliering af de ydre trædele to gange om året. Det bedste tidspunkt er før og efter vinteren. Det bør bemærkes, at det kun er ydersiden af træbadekarret, der bør dækkes i olie.  Vi anbefaler at bruge linolie, men andre løsninger for vedligeholdelse af træ er også acceptable. Den normale levetid er over 10 år, hvis karret vedligeholdes ordentligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *