Forberedelse Af Et Underlag Til Dit Udendørs Vildmarksbad

Forberedelse af underlaget er noget alle, der står for at skulle have træbadekar, bør overveje på forhånd. Ikke alene vil et solidt underlag have positiv indvirkning på karret, men det vil også være mere tilfredsstillende for brugerne. Her er en gennemgang af de faktorer, man skal tage i betragtning, når man planlægger et underlag til sit udendørs badekar.

Stabilitet og jævnhed

Solid og jævn – det er de to vigtigste krav til et underlag. Underlaget skal være solidt nok til at understøtte et fuldt træbadekar med badende, og skal stå plant nok til, at vandet er ligeligt fordelt. Et betyder ikke, at det kun kan laves af cement. Der er masser af muligheder at vælge imellem, der giver det samme niveau af stabilitet, mens de stadig ser fantastiske ud i haven.

Materialer

Nogle populære valg omfatter perlesten, havefliser, almindelige fliser, trækonstruktioner (terrasser). Valget afhænger faktisk af, hvad ejeren fortrækker. Et pænt konstrueret underlag kan forbedre den visuelle æstetik endnu mere. Her er nogle vidunderlige eksempler fra vores kunder:

Terrasse Af Trae
Terrasse Af Trae
Fliser Og Perlesten
Fliser Og Perlesten
Havefliser
Havefliser

Luftgennemstrømning

Dette er også en vigtig faktor, især når det gælder træbadekar. Når det er muligt, er det bedst for varmetønden at være hævet over jorden, så luft kan cirkulere uhindret under bunden og fugt kan fordampe. Noget andet, man skal tage i betragtning, er placeringen af træbadekarret, enten i skyggen eller i direkte sollys. Når der er tale om kar af PP og glasfiber, gør dette ikke den store forskel, men med træbadekar er dette noget, man skal tage i betragtning. Skygge er, især i et mere fugtigt klima, det perfekte sted for dannelse af skimmelsvamp, så det anbefales i høj grad at placere underlaget for træbadekarret et sted, hvor der er mere sol.

Bundisolering

Hvis et træbadekar ikke har bundisolering, men skal bruges i et koldere klima, er det værd at overveje at lave et tykkere grundlag. Hvis badekarret placeres højere over jorden, vil dette fungere som isolering. En anden mulighed er at placere træbadekarret på en presenning af polystyren (hvis du vælger denne mulighed, må du ikke glemme at sikre ordentlig luftgennemstrømning)


Få et vildmarksbad til haven – hvor er den ideelle placering?

Et vildmarksbad i haven skal placeres det helt rigtige sted. Vi ser på krav, umage og omkostning for at sænke vildmarksbadet. Vores placering kan inspirere dig og give dig ideer til dit eget vildmarksbad.

Disse eksempler, ideer og generelle krav gælder ikke blot vildmarksbade, men også alle mulige andre kar til have, såsom træbadekar, spabade, boblebade, jacuzzier eller oppustelige boblebade. De betragtes ofte som ens alligevel.

Hvis du har planer om at købe et vildmarksbad, varer det ikke længe, før spørgsmålet om placering bliver aktuelt. Det er selvfølgelig bedst at holde sig disse ting for øje, når ejendommen og haven bliver anlagt. Men det er nok de færreste, der ligefrem har et vildmarksbad i tankerne, når de bygger huset.

Det ideelle sted – ideer, eksempler, krav

Da vi først begyndte at tænke over sagen, kunne vi selvfølgelig ikke finde det perfekte sted. Vi var jo trods alt ikke interesseret i bare at placere det på en tom plads, men ville gerne integrere det på harmonisk vis. Så vi lavede en Google billedsøgning og så os om på Pinterest og Instagram for at få nogle kreative ideer.

Og vi måtte tage i betragtning, hvad kravene rent faktisk er til det perfekte sted:

Der er mange krav. Stedet, hvor vildmarksbadet placeres:

 • skal passe harmonisk ind i hele udendørsmiljøet, så det ikke ser malplaceret ud
 • skal stå på et fast grundlag
 • skal stå på et plant sted
 • skal ikke nødvendigvis være synligt for alle
 • må ikke være i vejen, men skal stadig være let tilgængeligt
 • skal gøre det let at komme i gang
 • skal stå et stykke væk fra huset, fx på grund af vandsprøjt
 • skal nemt kunne trække røg fra ovnen
 • skal kunne vandforsynes
 • skal kunne drænes for vand
 • skal kunne stå på stedet permanent. Med vildmarksbadets størrelse og vægt, er det bedst, hvis du aldrig skal flytte med det
 • skal have tilgængelig strømforsyning
 • skal have plads til sandfiltreringssystemet

Derefter besluttede vi hurtigt, at vi ikke bare ville placere vildmarksbadet hvor som helst, men i stedet installere det tæt på haveterrassen. Da terrassen blev designet, havde vi et tomt hjørne, hvor vi havde plantet nogle blomster. Det var flot og grønt, men vi var ikke helt tilfredse med det. Og derfor syntes vi, det var det ideelle sted til vores vildmarksbad.

Her i baggrunden kan du sagtens se det ”grønne hjørne”:

Image
Planter i potter på terrassen

Men det ville blive et stort arbejde at placere vildmarksbadet der.

 • Først skulle vi fjerne alle planterne og det øverste jordlag.
  Udgifter: 1 dags arbejde + prisen for at få jorden fjernet (der var omkring 3 kubikmeter jord) for næsten 100 Euro.
Image 1
Pladsen til vildmarksbadet i haven
Image 2
Pladsen til vildmarksbadet i haven ved siden af terrassen
 • Derefter lavede vi plænekantsten i cement og fyldte overfladen med grus, så vi kunne lægge fliser.
  Omkostninger: 1 dags arbejde + 50 Euro til cement til kantsten og afretningslag + 65 Euro for levering af grus
Image 3
Forberedelse af området til vildmarksbadet
 • Herefter lagde vi fliser i hele området. Da hjørnet måler omkring 4×4 meter, skulle vi bruge fliser til 16 kvadratmeter. Vi havde stadig fliser tilbage fra da vi byggede terrassen, så vi skulle kun købe dem til et par kvadratmeter. Afhængigt af typen kan du regne med 8-12 Euro pr. kvadratmeter for almindelige fliser.
  Udgifter: 3 dages arbejde + 130-200 Euro til fliser og materialer
Image 4
Fliser – underlag til vildmarksbadet

Vildmarksbad i terrassen

Nu var selve stedet klar, og i teorien kunne vi bare have sat vildmarksbadet der. Men da der var en højdeforskel på ca. 40 cm mellem selve terrassen og fliseområdet og siden cementsiderne på terrassen var skrå, skulle det tilpasses bedre. Ideen i det hele var at dække dette område med træ. På den måde ville det danne en lille træbro, der skulle gå direkte fra terrassen og så omgive vildmarksbadet. Siden terrassen er lavet af sten og vildmarksbadet er lavet af træ, skulle overgangen fremstillet af Bangkirai terrassebrædder se godt ud.

Men det er ikke helt nemt at lave sådan en terrasseovergang i træ. Og desuden er det ret kompliceret at lave den runde kant omkring vildmarksbadet (i det mindste for mig som amatør).

Her byggede vi så piller til terrasseovergangen i træ. De skal understøtte terrassebrædderne.

Image 5
Cementpiller til træterrassen
Image 6
Underbygning til terrassen, der skal installeres omkring vildmarksbadet
Image 7
Cementpiller mellem fliserne som underbygning for træterrassen
Image 8
Træramme til terrassen
Image 9
Afrunding af træterrassen omkring vildmarksbadet
Image 10
Kanten af træterrassen følger siden af vildmarksbadet. Vildmarksbadet er nu indbygget i terrassen

Fra den ene side ser det ud som om, vi har indbygget vildmarksbadet i terrassen. Hvis man skal gøre dette, skal man have lidt tømmerfærdigheder. Derfor overlod vi dette til fagfolkene og hyrede en tømrer til at gøre arbejdet for os. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det kan være ret dyrt…

Omkostninger til trækanten på terrassen: ca. 1000 Euro.

Image 11
Vildmarksbad i træterrasse (spabad, kar, boblebad)

Siden vores vildmarksbad er udstyret med boblebad elementer, skal vi bruge elektricitet til massagedyserne (vi har både et hydro- (vand-) og et luftboblesystem), og der er også undervandsbelysning (LED) og et sandfiltreringssystem.

Omkostninger: 0,5 dages arbejde til nedlægning af strømkabel + 25 Euro for kablet.

Konklusion: Placering af vildmarksbad i haven

På grund af de mange forskellige hensyn, er det ikke let at finde det perfekte sted til vildmarksbadet, og installationen kan være endnu vanskeligere. Vi tilbragte adskillige dage med arbejdet og brugte flere hundrede Euro, bare til byggematerialer (cement, fliser, grus, bortskaffelse). Så snart du begynder på et større byggearbejde som en træterrasse, stiger omkostningerne dramatisk.

Vi kunne have indbygget vildmarksbadet i terrassen hele vejen rundt, hvor vi så ikke ville få brug for et vildmarksbad i træ, vi kunne bare have brugt selve karret, altså indersiden lavet af glasfiber/plast. Derfor skal du være ret sikker på, hvor vildmarksbadet skal installeres, før du bestiller det.

Men når alt kommer til alt, er vi meget tilfredse med placeringen og den tilstødende træterrasse. Vildmarksbadet ser nu rigtig flot ud i haven, og vores gæster bliver altid begejstrede over det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *