Økovenlige Tips for Et Grønnere Vildmarksbad

Venner/familie + et dampende vildmarksbad = nogle garanteret dejlige timer! Men lad os ikke glemme en anden vigtig del af regnestykket – den omgivende natur.

Den omgivende natur er en uundværlig del af at nyde et dampende vildmarksbad med venner og familie. Uanset om det er en storslået udsigt, der kan beundres, eller en farverig og velduftende have at nyde, beriger omgivelserne i høj grad oplevelsen. Jorden giver altid til os – lad os give igen! Følg disse små og enkle trin mod et grønnere vildmarksbad.

Spar på vandet

– Vælg et vildmarksbad med lukkede bænke. Vildmarksbade af glasfiber med støbte bænke og modeller af polypropylen med lukkede bænke kræver betydeligt mindre vand end vildmarksbade med træbænke eller åbne polypropylen bænke. For eksempel kræver Wellness Royal modellen med en intern diameter på 1800 mm omkring 1200 liter vand, mens et vildmarksbad af træ med samme diameter men med træbænke ville skulle bruge mindst 1400 liter.

ØKOVENLIGE TIPS FOR ET GRØNNERE VILDMARKSBAD (1)

Brug kemiske desinfektionsmidler til at holde vandet i god stand længere. Uden kemisk behandling bør vandet genopfyldes mindst en gang om ugen, og om sommeren i den travleste badesæson kan dette blive en belastning. Ikke kun for miljøet, men det kan også blive et økonomisk problem. Desinfektionsmidler som klor og brom virker måske ikke som det mest miljøvenlige alternativ, men sådan desinfektionsmidler er nøglen til at udskifte vandet så lidt som muligt. Små mængder er nok til at bekæmpe bakterier og holde vandet i god stand i længere perioder ad gangen. Kemikalier bør tilsættes om aftenen, da UV-stråler nedbryder klorbaserede desinfektionsmidler, hvilket resulterer i ekstra spild. Bemærk: kemiske desinfektionsmidler kan kun bruges med varmelegemer i AISI 316 rustfrit stål.

Brug et filter til at rense vandet. Filtre fjerner små snavspartikler, der lejrer sig på bunden af vildmarksbadet. Uden skal vildmarksbadet drænes helt, så man kan feje skidtet op manuelt. Dette er en tidskrævende opgave, der fører til spild af mere vand, som kan undgås ved at bruge en kassette eller et sandfilter. Det bør bemærkes, at sandfiltre er populære for deres holdbarhed i sammenligning med kassettefiltre – afhængigt af brugen skal sandet i filtret udskiftes meget sjældent – en gang hver 3 til 5 år.

Spar på energien

Hold altid vildmarksbadet tildækket under opvarmningen eller efter badet. De enkleste ændringer, såsom at huske at holde badet tildækket under opvarmning og efter du træder ud af vildmarksbadet, har den største virkning. Ved at holde vildmarksbadet tildækket, er det meget vanskeligere for varmen at slippe ud, så temperaturfaldet natten over (afhængigt af udendørstemperaturen) kan være så lidt som 5 grader Celsius. Dette er ikke blot meget effektivt om sommeren, men hjælper også om vinteren.

ØKOVENLIGE TIPS FOR ET GRØNNERE VILDMARKSBAD (2)

Invester i isolering. Hvis der er en tilføjelse, der vil gøre en stor forskel, er det isolering. Isolering af bunden, væggene og låget beskytter vandet inden i fra den kolde jord og barske udendørs temperaturer og holder vandet varmere længere.

ØKOVENLIGE TIPS FOR ET GRØNNERE VILDMARKSBAD (3)

Vælg et internt varmesystem i stedet for et eksternt, så du minimerer varmetab. Skønt eksterne varmelegemer giver mere plads i vildmarksbadet, er de ikke det mest effektive valg, når det gælder energibesparelse, da en del af varmen tabes fra de slanger, der forbinder varmesystemet med vildmarksbadet. På den anden side mister interne varmesystemer så godt som ingen varme, da der sidder under vandet i vildmarksbadet. En ekstra fordel er hurtigere varmefordeling.

Prøv alternative energikilder. Hvis du tilfældigvis har et solpanel, kan det tilsluttes vildmarksbadet gennem filtret eller via eksterne varmerør. Hvis du har lyst til et gør-det-selv projekt, kan en almindelig sort haveslange også laves om til et solvarmesystem. Forbind den ene ende af haveslangen med den øvre filter forbindelse og luk ventilen. Læg haveslangen i en stor, flad spiral og sørg for, at den ligger i direkte sol. Luk den anden ende af haveslangen og lad den sidde i sollyset. Efter et stykke tid kan du tjekke slangen. Hvis den føles varm nok, kan du fylde det opvarmede vand i vildmarksbadet.

Affaldshåndtering

Sikker tømning af kemisk behandlet vand. Når du tømmer et vildmarksbad, der har været fyldt med vand behandlet med klor, brom eller en anden form for kemikalie, skal du sørge for, at spildevandet ikke kommer i forbindelse med forsyningen for rent vand. Det er bedst at omdirigere denne form for spildevand til kloaksystemet eller en tom mark, hvor det ikke vil påvirke flora og fauna.

Genbrug kemikaliefrit vand. Hvis du ikke brugte kemikalier til at behandle vandet i vildmarksbadet, kan det bruges til andre formål, såsom at vande plænen eller vaske verandaen eller terrassen.

Brug milde husholdningskemikalier til rengøring. Vedligeholdelse af glasfiber- og polypropylenforinger er meget enkel – en svamp eller blød børste sammen med eddike eller lidt natron virker helt fint. Kom eddike i en sprayflaske og sprøjt den, hvor du har brug for det, lad den sidde i 15 til 20 minutter og skrub den af med en svamp eller en blød børste. Natron kan gøres til skurepulver ved at tilføje lidt vand og derefter komme dit på vandpletter eller skjolde.

Uanset hvor små ændringerne i retning af et mere økovenligt vildmarksbad måtte være, skal du huske, at lidt også har ret! God fornøjelse med badningen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *