Vinterpleje For Dit Vildmarksbad

Vinteren er på vej! Der er ikke noget, der kan sammenlignes med et dampende bad, mens sneen falder fra himlen på en kold vinternat. Nyd denne dejlige aktivitet hele vinteren ved at følge vores vejledning om vinterpleje for dit udendørs badekar.

Når du varmer badekarret op på koldere dage

Det vil tage længere, end det plejer, siden både vandets starttemperatur og udendørstemperaturen er betydelige faktorer. Sørg for at dække karret til, mens vandet opvarmes.

Når temperaturerne når under frysepunktet

Under koldere himmelstrøg, hvor det er normalt med temperaturer under nulpunktet, skal man sørge for, at vandet ikke fryser i det udendørs badekar. Siden vand udvider sig, når det fryser, kunne det øgede volumen forårsage store skader på glasfiber- eller polypropylenforingen, træpanelerne, varmelegemer og massage systemer.

Det er vigtigt at planlægge på forhånd. Lad os sige, at temperaturerne falder til -5°C og at badekarret er fyldt helt op. Hvis man planlægger at bruge badekarret næste dag, kan man lade vandet stå i det udendørs badekar, da så meget vand, ikke vil fryse ret hurtigt. Men, hvis badekarret står ubrugt i en uge eller længere, er det nødvendigt at tømme det helt. Hvis temperaturen falder endnu længere, måske til -10°C og under, bliver denne tidsramme kortere, og den samme mængde vand fryser meget hurtigere.

Når man tømmer badekarret fuldstændigt, betyder det ikke blot, at man dræner alt vandet, men også at man sørger for, at der ikke er vand tilbage i forskellige forbindelser og slanger. Glem ikke at tjekke, om der er vand tilbage i varmelegemet.

Hvis der er et luftboblesystem installeret i dit udendørs badekar, skal resterende vand from rør og slanger i dette system blæses ud. Dræn først karret fuldstændigt, og tænd så for luftmassage blæseren og lad den køre i 5 til 7 minutter til alt det resterende vand løber ud.

Hvad angår hydromassage systemet, behøver det ikke at drænes separat (vandet er fuldstændig drænet fra systemet, når blæseren er slukket).

Når man gør et udendørs badekar vinterklart

Hvis karret vil være ubrugt hele vinteren, bør det forberedes til ”dvale”. Først skal vandet drænes fuldstændig (fra badekarret, varmelegemet, massagesystemer og andre forbindelser), dette gælder alle typer badekar – af glasfiber, polypropylen og træ. Hvis der er en hane installeret udenpå til at lukke vandet ud, kan man vikle noget isolerende stof omkring den. Filtre, massage pumper eller eventuelt andet spa udstyr bør demonteres og opbevares indendørs.

Når man gør et badekar af træ vinterklart, bør man tage faktorer som fugt i betragtning. Det anbefales ikke at lade  et træbadekar stå tomt ret længe, da træet så kan udtørre. Heldigvis er fugtigheden om vinteren en del højere, så i koldere klimaer kan træbadekar stå tomme. Der er ingen grund til at dække dem til (på den måde kan luften cirkulere frit).

Et hurtig sammendrag: 1) hold dækket på træbadekarret, når du opvarmer vandet, 2) planlæg på forhånd – hvis du bruger dit udendørs badekar meget hyppigt, vil vandet ikke fryse, hvis du efterlader det i karret, 3) hvis karret ikke er i brug, skal du tømme den helt for vand, 4) nyd dit udendørs badekar i vintermånederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *