UDENDØRS SAUNA – HOVEDPROBLEMER OG OPLØSNINGER

De vigtigste problemer, kunden nævnte var (1) der kom harpiks fra træet (2) misformning af træet (3) skimmeldannelse (4) vanskeligheder med at bygge saunaen på stedet.

Lad os tage disse problemer et ad gangen:

(1)   Der kommer harpiks fra træet. Gran og fyr er de to trætyper, der har mest harpiks i træets porer. Normalt er temperaturen inden i en sauna omkring 100 C. Harpiksen inde i træets porer bliver flydende og begynder derfor at lække. Dette er helt normalt og naturligt. Den sauna, hr. Ludwig bestilte, var lavet af gran, så derfor havde han dette problem. Dette er den vigtigste ulempe ved at have denne trætype. På den anden side er produkter af denne trætype de billigste. Har alle trætyper dette problem med harpiks? Nej, ikke dem alle. Vi bruger hovedsaligt 3 typer træ til at bygge den udendørs sauna. Den første er gran, den anden er lærk, og den sidste er termotræ. Vi anbefaler altid at bruge termotræ for at undgå mange ubehagelige, men naturlige, ting, der kan ske med træet. Termotræ påvirkes mindst af ændringer i temperatur og fugtighed, da misformning på grund af fugt reduceres med op til 90%. Desuden fjernes harpiksen fra træet under den termiske modifikationsproces.

Kan jeg så bestille en sauna i gran eller lærk? Det kan du helt sikkert! Alle trædelene inde i saunaen, som rører ved kroppen, er lavet af løvtræ (lind eller elletræ). Denne form for træ laver ikke harpiks, og det er derfor fuldstændig sikkert at sidde eller ligge på bænkene i saunaen uden den ubehagelige følelse af harpiks.

 

(2)   Misformning af træet. I dette tilfælde påpegede kunden et problem med misformning af trædøre. Og misformning i større eller mindre grad er helt normalt og naturligt for alle træbygninger. Den bedste måde at begrænse misformning på er at bruge termotræ. Som nævnt ovenfor bages denne type træ ved høje temperaturer, hvorved de fleste vandkapillarier fjernes og brændes. Dette vil begrænse muligheden for misformninger. Hr. Ludwig byggede sin udendørs sauna først på vinteren, da luftfugtigheden på grund af vejret var meget høj. Desuden nævnte kunden, at saunaen blev bygget i et meget fugtigt miljø med meget vand. Den bøjede dør er et resultat af ændringer i temperaturen og luftfugtigheden. Som naturprodukt vil tømmer reagere på ændringer i atmosfæriske forhold (kan krybe eller udvide sig). Synlige revner i træet kan forekomme, når det udvider sig og skrumper ind i takt med ændringer i luftfugtighed og temperatur.

 

(3)   Skimmeldannelse. Dannelse n af skimmel på træ eller andre overflader kræver visse forhold. Området skal være fugtigt nok og udetemperaturen skal være omkring 0-5˚C. Hvis der dannes skimmel, anbefaler vi at bruge forskellige midler mod skummel efter en fuldstændig rengøring af træets overflade. For at reducere muligheden for dannelsen af skimmel, anbefaler vi at oliere alle ydre trædele mindst to gange om året. Linolie er perfekt til dette formål.

 

(4)   Vanskeligheder med at bygge saunaen på stedet. Det skal først siges, at man for at bygge saunaen skal have de mest grundlæggende tømmerfærdigheder. På trods af, at vi altid bygger de vanskeligste dele på forhånd på vores fabrik (såsom saunaens træfundament, panoramavinduer, døre, osv.) vil der stadig være situationer, der kræver grundlæggende færdigheder og viden.  Vi anbefaler altid at konsultere en professionel tømrer, hvis der er noget, du ikke er sikker på. Vi leverer byggeanvisningerne, og man kan altid få disse, før man bestiller et bestemt produkt. Hvis situationen tillader, anbefaler vi altid at bestille en sauna, der allerede er færdigbygget fra fabrikken. Vi vil bygge den helt perfekt, så du ikke får nogen problemer. På den anden side er gør-det-selv pakkerne meget nyttige for steder med begrænset adgang.

 

 

 

Jo flere oplysninger du kan få i vores artikler nedenfor:

 

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/10/02/badekar-i-trae-udendors-spa-generel-information/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/10/02/traebraendende-badekar/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/10/02/transport-af-braendefyrede-vildmarksbade-hvad-skal-man-vide/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/10/02/braendefyrede-varmetonder-hvilke-varmekilder-kan-man-fa/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/10/10/vedligeholdelse-af-vildmarksbad/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/11/17/forberedelse-underlag-dit-udendoers-badekar/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/12/08/du-har-brug-vide-emballering-transport/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2016/12/30/vigtige-raad-naar-du-bruger-traefyrede-spaer/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/01/06/vinterpleje-dit-udendoers-badekar/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/01/27/betydning-af-vandbehandling/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/02/10/montering-af-plast-hot-tub/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/05/02/hvilken-type-trae-skal-jeg-vaelge-min-badetoende-sauna/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/05/24/de-vigtigste-trin-til-at-vaelge-et-udendoers-badekar-hvad-du-boer-overveje/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/06/15/dit-eget-vildmarksbad-terrassen-hvordan/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/08/04/oekovenlige-tips-groennere-vildmarksbad/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/09/29/sundhedsfordelene-ved-vildmarksbade/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/10/27/braendefyret-varmeapparat-vs-elektrisk-varmeapparat-vildmarksbade/

https://www.vildmarksbadtre.dk/blog/2017/12/08/vildmarksbad-pris-sammenligning-skargards-royal-tubs-hot-tub-team-have-wellness-24/

https://www.vildmarksbadtre.dk

https://www.vildmarksbadtre.dk/sauna-tonde-udendors-tilbud/

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *